Geweigerde Tomorrowlandbezoekers ten onrechte toegang ontzegd

Nu.nl - Zaterdag 25 November

Geweigerde Tomorrowlandbezoekers ten onrechte toegang ontzegd

Geweigerde Tomorrowlandbezoekers ten onrechte toegang ontzegd

Van de 33 festivalbezoekers die deze zomer de toegang tot het Belgische dancefestival Tomorrowland werd geweigerd, is dat bij 28 ten onrechte gebeurd.
Dat meldt de Belgische zender VTM op basis van een gepubliceerd rapport van het Comité P, een extern controleorgaan van alle ambtenaren met politiebevoegdheid in België.

In dit rapport is een analyse gemaakt van voorafgaande screenings die de politie bij de festivalbezoekers heeft uitgevoerd. De onderzoeken werden uitgevoerd na het verhoogde terreurdreigingsniveau in België.

De federale politie heeft de Tomorrowland-bezoekers proactief gescreend op onder meer een mogelijk drugsdealverleden en radicalisme. Hierop zijn 33 de toegang tot het festival ontzegd. Uit het rapport blijkt nu dat dit bij 28 van hen ten onrechte is gebeurd.

Nieuwe regeling
Uit het onderzoek blijkt tevens dat van de 360.000 festivalbezoekers er slechts 29.186 werden gecontroleerd. Het Comité P pleit ervoor dat de Belgische Binnenlandse Zaken samen met de politie een nieuwe regeling gaat opstellen voor de screenings.

De federale politie wil nog niet reageren op het rapport. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft het rapport nog niet ingezien, maar is het eens met Comité P dat er volgend jaar een nieuwe regeling moet zijn voor de screenings.

U bent ingelogd als